ivermectina gotas vademecum kop ivermectinum ivermectina mata qual verme gotas de ivermectina por kilo what is ivermectin used for covid 19 compre scabo how long can you use ivermectin cream nombre comercial ivermectina

Multipel skleros

Multipel Skleros – MS

Multipel skleros betyder många ärr. Många ärr i hjärnan och om jag får tillägga många ärr i själen.
I Sverige finns det ungefär 18 000 personer som har diagnosen MS och runt 650 personer får en MS diagnos varje år. Det är mer kvinnor än män som drabbas och insjuknandet sker vanligtvis vid 20-40 årsåldern. MS är en neurologisk sjukdom som drabbar centrala nervsystemet, CNS, alltså hjärnan och ryggmärgen.  Det är ingen dödlig sjukdom men kronisk och för närvarande går den inte att bota. Däremot finns det bromsmediciner som kan hjälpa till att hålla sjukdomen i schack. Det forskas mycket och inom de närmsta åren kommer förmodligen mer preparat ut på marknaden.
Det finns många myter om MS där ibland att har man MS så skall man inte träna. Måttlig träning håller kropp och sinne friskt, är stressreducerande och höjer livskvaliteten.
Det finns olika varianter av MS, skovvis förlöpande MS, sekundär progressivs MS, primär progressiv MS och godartad MS. Ibland är det svårt att veta vilken form man har eftersom den ena kan övergå till den andra. Med skov menas attacker. Ett skov kan vara ifrån ett par dagar till flera månader. När sedan skovet (inflammationen) läkt ut eller förbättrats kan man ha fått ett ärr på nerven.
Det kan vara svårt att fastställa diagnosen för en läkare eftersom symtomen är så olika. Ingen MS sjuk är den andra lik och sådana saker som den totala tröttheten som också kallas fatigue är väldigt svår att förstå för en utomstående.
Många av symtomen liknar de som gått in i väggen. Kommer du däremot till doktorn med trigeminusneuralgi eller synnervsinflammation så ringer nog klockan och det är säkert lättare att ställa diagnos. Andra symtom är domningar, smärta, känselstörningar, stelhet, balanssvårigheter, svaghet i armar och ben. Kognitiva problem och problem med koncentrationen är också väldigt jobbigt, speciellt i det sociala livet. Som tur är så får inte alla MS sjuka alla symtom.
För att fastställa en MS diagnos så görs oftast en magnetkameraröntgen och det tas ett ryggvätskeprov. När man väl fått sin diagnos så behöver man hjälp med att bearbeta beskedet att man fått en kronisk sjukdom, friskheten har försvunnit. Då är det bra om det finns ett MS team på orten som kan hjälpa till med rehabilitering och stöd.

Du kan också vända dig till NHR  Neuroförbundet, för mer information.
MS forskning Euronews

Medicinsk Yoga för dig med neurologiska funktionsnedsättningar